سرطان مثانه چیست بیشتر بدانید
آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
سرطان مثانه چیست؟
مثانه یک اندام عضلانی و توخالی در قسمت پایین شکم است که ادرار را ذخیره میکند و مانند ارگانهای دیگر بدن ممکن است درگیر پدیده سرطان شود. سرطان مثانه (Bladder cancer) یک نوع سرطان شایع است که اغلب در اثر رشد غیرطبیعی و بیشازحد سلولهایی که دیواره ی مثانه را پوشاندهاند (سلولهای اروتلیال) بروز میکند.
خوشبختانه بسیاری از انواع سرطان مثانه در مراحل اولیه، زمانیکه سرطان بهخوبی قابل درمان است، تشخیص داده میشوند. البته پس از درمان موفقیت آمیز، در 75 درصد از موارد احتمال عود وجود دارد. بههمیندلیل، معمولا افراد مبتلا به سرطان مثانه سالها پس از درمان نیز به آزمایش و پیگیری نیاز دارند. در ادامه به نکات بیشتری در زمینه علائم، علل، نحوه تشخیص، پیشگیری و درمان سرطان مثانه چیست؟ اشاره خواهیم کرد.
علائم سرطان مثانه چیست؟
اگرچه وجود خون در ادرار شایعترین علامت سرطان مثانه است، اما نشانه قطعی از ابتلا به این بیماری نیست. زیرا دلایل دیگری نیز برای ایجاد این خون وجود دارد. به طور کلی، توصیه میکنیم که هر زمان در ادرار خود خون مشاهده کردید، با پزشک متخصص ارولوژیست مشورت کنید. سایر علائم سرطان مثانه عبارتند از:
- احساس درد در هنگام ادرار کردن (دیسوریا): یک احساس سوزشمانند است که ممکن است هنگام ادرار کردن یا بعد از آن بروز کند.
- تکرر ادرار: تکرر ادرار به این معنی است که شما در یک دوره 24 ساعته بارها تمایل به ادرار کردن داشته باشید.
- مشکل در ادرار کردن: جریان ادرار شما ممکن است متوقف شود یا مانند همیشه قوی نباشد و به سختی خارج شود.
- عفونت مزمن مثانه: عفونت مثانه و سرطان مثانه علائم مشترکی دارند. بههمیندلیل، اگر مدام درگیر عفونت مثانه هستید و دیگر مشکل شما با مصرف آنتیبیوتیک رفع نمیشود، حتما به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
- کمردرد
در مورد مساله علائم سرطان مثانه چیست؟ باید بدانید که اگرچه وجود خون در ادرار ممکن است باعث شود که ادرار به رنگ قرمز روشن یا قهوهای به نظر برسد، اما گاهی ظاهر ادرار طبیعی است و نشانههای خون در آزمایشگاه تشخیص داده میشوند. بههمیندلیل، توصیه میکنیم بهمحض مشاهده مجموعهای از علائم سرطان مثانه به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشات لازم انجام شوند.
سرطان مثانه تا چه اندازه شایع است؟
سرطان مثانه چهارمین سرطان شایعی است که مردان را درگیر میکند. اصولا احتمال ابتلا مردان به آن چهار برابر بیشتر از زنان است. ازآنجاییکه زنان کمتر به اولین و مهمترین علامت سرطان مثانه یعنی هماچوری (وجود خون در ادرار) توجه میکنند و آن را به حساب مشکلات رایج زنانگی میگذارند، بیشتر درگیر درجات پیشرفته ی این بیماری میشوند.
سرطان مثانه معمولا افراد 55 ساله و بالاتر را درگیر میکند. مردان سفیدپوست دو برابر بیشتر از مردان سیاهپوست در معرض ابتلا به سرطان مثانه هستند.
علت بروز سرطان مثانه چیست؟
واقعا دلیل اصلی بروز سرطان مثانه چیست؟ اگرچه هنوز محققان دقیقا نمیدانند که چرا برخی از سلولهای مثانه جهش ژنتیکی پیدا میکنند و در اثر رشد غیرقابل کنترل و سریع خود به سلولهای سرطانی تبدیل میشوند، اما متوجه شدهاند که فاکتورهای خطر زیر ممکن است شانس ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهند:
- سیگار کشیدن: این فاکتور بیش از دو برابر خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش میدهد. البته قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز بیتاثیر نیست.
- قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی: مطالعات نشان میدهند افرادیکه با رنگها، لاستیک، چرم، برخی از منسوجات و لوازم آرایشگری کار میکنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند. زیرا اینها اغلب حاوی مواد شیمیایی کارسینوژن یا سرطانزا هستند.
- قرار گرفتن در معرض پرتوهای خطرناک: پرتودرمانی برای درمان سرطانهای دیگر ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهد.
- شیمیدرمانی: برخی از داروهای شیمیدرمانی ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند.
- استفاده مداوم از سوند ادراری: افرادیکه بهدلیل پیری یا معلولیت نیاز مستمر به گذاشتن سوند ادراری دارند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه باشند.
- بروز عفونتهای مکرر مثانه: افرادیکه به طور مکرر درگیر عفونت مثانه، سنگ مثانه یا سایر عفونتهای دستگاه ادراری هستند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به نوعی از سرطان مثانه به نام کارسینوم سلول سنگفرشی قرار بگیرند.
انواع سرطان مثانه چیست ؟
آیا میدانید انواع سرطان مثانه چیست؟ براساس منشا و نوع سلولهای درگیر شده، 5 نوع سرطان مثانه وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:
- کارسینوم سلول انتقالی (Transitional cell carcinoma): شایعترین نوع سرطان مثانه است و منشا آن سلولهای ترنزیشنال یا انتقالی موجود در پوشش داخلی دیواره مثانه هستند. معمولا در این نوع سرطان، سلولهای غیرطبیعی از پوشش داخلی به لایههای دیگر در عمق مثانه یا از طریق دیواره مثانه به بافتهای چربی که مثانه را احاطه کردهاند، پخش میشوند. این نوع سرطان مثانه بهعنوان سرطان مثانه یوروتلیال نیز شناخته میشود.
- کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous cell carcinoma): میزان شیوع این نوع سرطان مثانه حدود 5 درصد است و معمولا در افرادی ایجاد میشود که دورههای طولانی التهاب یا تحریک مثانه را تجربه کردهاند. سلولهای سنگفرشی سلولهای نازک و مسطحی هستند که داخل مثانه را میپوشانند و ممکن است به هر دلیلی شروع به رشد غیرطبیعی کنند.
- آدنوکارسینوم (Adenocarcinoma): یک نوع بسیار نادر از سرطان مثانه است که میزان شیوع آن 1 تا 2 درصد است. در واقع آدنوکارسینوم غدد پوشاننده مثانه را درگیر میکند.
- کارسینوم سلولهای کوچک (Small cell carcinoma): شیوع این نوع سرطان کمتر از 1 درصد است و اصولا در سلولهای عصبی به نام سلولهای عصبی غدد درونریز بروز میکند.
- سارکوم (Sarcoma): این نوع سرطان مثانه بهندرت در سلولهای عضلانی مثانه بروز میکند.
البته پزشکان سرطان مثانه را به اشکال غیرتهاجمی، غیرتهاجمی-عضلانی و تهاجمی-عضلانی نیز طبقهبندی میکنند که در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد:
- غیرتهاجمی: این نوع سرطان مثانه ممکن است تومورهایی در بخش کوچکی از بافت یا نزدیک سطح مثانه ایجاد کند.
- غیرتهاجمی-عضلانی: به سرطان مثانهای اشاره دارد که به عمق بافت مثانه گسترش پیدا کرده اما عضله را درگیر نکرده است.
- تهاجمی-عضلانی: این نوع سرطان مثانه به عضله دیواره مثانه گسترش پیدا کرده است و ممکن است به لایه های چربی یا بافت اندامهای خارج از مثانه نیز منتقل شود.
بیشتر بدانید : مثانه عصبی چیست ؟
راهکارهای پیشگیری از بروز سرطان مثانه چیست؟
اگرچه نمیتوان بهصورت قطعی در این زمینه صحبت کرد، اما تجربه نشان داده است که با کنترل فاکتورهای خطر ذکر شده، تغییر در سبک زندگی، شروع یک رژیم غذایی سالم و متنوع و فعالیتهای ورزشی میتوان به میزان زیادی شیوع انواع سرطان بهخصوص سرطان مثانه را کاهش داد. مشورت با پزشک متخصص اورولوژی میتواند اطلاعات بیشتری در زمینه نحوه پیشگیری از بروز سرطان مثانه چیست؟ در اختیار شما بگذارد.
عوارض عدم درمان به موقع بروز سرطان مثانه چیست؟
آیا میدانید خطرات و عوارض جانبی بروز سرطان مثانه چیست؟ همانطورکه ذکر شد، سرطان مثانه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای خاصی در بافت مثانه جهش یا تغییر کنند و با رشد سریع خود باعث ایجاد تومور شوند. اگر سرطان مثانه درمان نشود، ممکن است از طریق دیوارههای مثانه به غدد لنفاوی مجاور و سپس سایر نواحی بدن از جمله استخوانها، ریهها یا کبد گسترش پیدا کند. در این وضعیت، از بین بردن سلولهای سرطانی واقعا دشوار است و حتی میتواند زمینه مرگ بیمار را فراهم کند.
براساس گزارش موسسه ملی سرطان آمریکا، 96 درصد از افرادیکه در مراحل اولیه برای درمان سرطان مثانه اقدام میکنند، بیش از پنج سال پس از تشخیص زنده میمانند.
نحوه تشخیص سرطان مثانه چیست؟
آیا میدانید مراحل عمل پزشک برای تشخیص سرطان مثانه چیست؟ در ابتدا پزشک علاوهبر معاینه، از نتایج مجموعهای از آزمایشات زیر برای تشخیص سرطان مثانه استفاده میکند:
- آنالیز ادرار برای رد سایر علل و تشخیص وجود گلبولهای قرمز در ادرار
- سیتولوژی برای بررسی سلولها در زیر میکروسکوپ و تشخیص نشانههای سرطان
- سیستوسکوپی برای شناسایی و تشخیص اولیه سرطان مثانه که برای انجام آن پزشک از یک لوله دوربین دار به نام سیستوسکوپ بهمنظور مشاهده داخل مثانه و مجرای ادرار استفاده میکند. پزشک همچنین ممکن است در حین انجام سیستوسکوپی از بافت مثانه نمونهبرداری نیز کند.
اگر نتایج این آزمایشها نشان دهند که شما به سرطان مثانه مبتلا هستید، در مرحله بعد پزشک متخصص برای کسب اطلاعات بیشتر و تشخیص قطعی بهسراغ یک یا چند مورد از روشهای زیر میرود:
- برداشتن تومور مثانه از طریق پیشابراه یا مجرا(TURBT): یک روش سرپایی است که تحت بیهوشی نخاعی یا عمومی انجام میشود و برای نمونهبرداری یا برداشتن کامل تومورهای خوشخیم و کوچک استفاده میشود.
- ام آرآی: از آهنربا، امواج رادیویی و کامپیوتر برای دریافت تصاویر دقیق از مثانه استفاده می کند.
- سیتیاسکن: پزشک این آزمایش را انجام می دهد تا ببینند آیا سرطان به خارج از مثانه راه پیدا نموده است یا خیر.
- عکسبرداری با اشعه ایکس: این آزمایش به پزشک کمک میکند تا علائم گسترش سرطان مثانه به ریهها را بررسی کند.
- اسکن استخوان: مانند رادیوگرافی علائم گسترش سرطان مثانه به استخوانها را بررسی میکند.
در نهایت پزشک طبق اطلاعات بدستآمده، برای تعیین درجه ی سرطان مثانه اقدام میکند. این کار به او کمک میکند تا یک برنامه درمانی موثر تعیین کند. سرطان مثانه میتواند در مراحل اولیه (محدود به دیواره ی مثانه) یا تهاجمی باشد (به دیواره مثانه نفوذ کند و احتمالا به اندامها یا غدد لنفاوی مجاور گسترش یابد).
مراحل از TA تا IV متغیر هستند. در مراحل اولیه (TA، T1 یا CIS) سرطان به پوشش مثانه یا بافت همبند زیر آن محدود میشود و هنوز به دیواره عضلانی مثانه حمله نکرده است. با بالاتر رفتن مراحل سرطان احتمال متاستاز وپخش شدن سرطان و درگیر شدن ارگانهای دیگر بدن مانند ریه و کبد بیشتر میشود.
روشهای درمان سرطان مثانه چیست؟
آیا میدانید نحوه درمان سرطان مثانه چیست؟ طبق مرحله سرطان مثانه و نوع آن پزشک متخصص ممکن است از یک یا چند مورد از روشهای درمانی زیر استفاده کند.
عمل جراحي
جراحی یک درمان رایج سرطان مثانه است. در حین جراحی پزشک علاوه بر برداشتن تومور ممکن است از جریان پرانرژی برق و به کمک کاتر نواحی اطراف آن را نیز بسوزاند. این کار مانع از عود دوباره سلولهای سرطانی میشود.
درصورتیکه تعداد سلولهای توموری زیاد باشد یا به اعماق بافت مثانه نفوذ کرده باشند، پزشک از روش رادیکال سیستکتومی برای برداشتن کل مثانه استفاده میکند. معمولا این روش جراحی در مردان با حذف پروستات نیز همراه است و در زنان ممکن است تخمدانها، رحم و بخشی از واژن نیز برداشته شوند.
اما تاثیر روشهای دیگر برای درمان سرطان مثانه چیست؟ اصولا پزشک بعد از جراحی دستور شیمیدرمانی یا پرتودرمانی میدهد تا سلولهای سرطانی جامانده را از بین ببرد.
شیمی درمانی
در شیمیدرمانی از داروهای قوی ضدسرطان برای حذف سلولهای سرطانی استفاده می شود. در این حین مطمئنا سلولهای طبیعی نیز آسیب میبینند. به همین دلیل، گاهی پزشک به جای تزریق سیستمیک دستور ارسال مستقیم داروهای شیمی درمانی از طریق لوله ای که در مجرای ادرار قرار دارد را می دهد.
رادیوتراپی
رادیوتراپی یا پرتودرمانی روشی مکمل یا جایگزین برای جراحی برداشتن مثانه است. پزشک قبل از توصیه این روش، عواملی مانند میزان رشد و ویژگیهای تومور را در نظر میگیرد.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی درمانی است که از تقویت یا تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن برای حمله به سلولهای سرطانی استفاده میکند. در حال حاضر انواع مختلفی از ایمونوتراپی وجود دارد.
درمان هدفمند
درمان هدفمند بر رفع تغییرات ژنتیکی که سلولهای سالم را به سلولهای سرطانی تبدیل میکنند، تمرکز دارد. به عنوان مثال، داروهای خاصی میتوانند با مهار ژن FGFR مانع از رشد سلولهای سرطانی شوند.
سخن آخر
بنابراین در پاسخ به سوال سرطان مثانه چیست؟ باید گفت که یک بیماری جدی است و در صورت عدم درمان بهموقع میتواند منجر به برداشتن بافت کامل مثانه و یا مرگ بیمار شود. توصیه میکنیم بهمحض مواجهه با علائم این بیماری به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه و بهتدریج مراحل تشخیص و درمان را طی کنید.