آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
یکی از فاکتور هایی که در بررسی بیماری های پروستات استفاده می شود، PSA میباشد. درواقع مخفف (Prostate – Specific Antigen) یا همان انتی ژن اختصاصی پروستات میباشد .
درواقع مواد تشکیل دهنده ی ترشحات پروستات همانطور که ذکر کردیم کلسیم، روی، ویتامین ث (اسید آسکوربیک)، اسید فسفاتاز، آلبومین و آنتی ژن اختصاصی پروستات میباشد که این آنتی ژن اختصاصی را میتوان به کمک آزمایش خون ٬ اندازه گیری کرد .
پی اس ای به طور سالیانه در افراد بالای سن ۵۰ سالگی باید سنجش و اندازهگیری شود ، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات در اقوام فرد وجود داشته باشد ٬ باید فرد از سن ۴۰ سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد.
میزان PSA موجود در خون با واحد نانوگرم در میلی لیتر (ng/ml) بیان میشود و بسته به سن، نژاد و حجم پروستات در افراد مختلف متفاوت است. جدول زیر بطور تقریبی مقدار طبیعی پی اس ای در هر سن را بیان میكند. اما بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ng/ml ٤ در نظر میگیرند.
باید توجه داشت که مقدار PSA در بدن افراد با افزایش سن افزایش مییابد.حتی اگر هیچ اشکالی یا بیماری در پروستات وجود نداشته باشد، این روند به طور طبیعی اتفاق می افتد.
در افرادی که مقدار پی اس ای بین ۴ تا ۱۰ است، شانس ابتلا به بیماری های پروستات ۲۵ درصد و اگر سطح PSA به بالاتر از ۱۰ برسد، شانس ابتلا به سرطان پروستات به بالای ۵۰ درصد، افزایش می یابد.
پیشنهاد می کنم مقاله نقش پروستات در سکس را حتما مطالعه کنید !
سطح بالای PSA، ممکن است سرطان پروستات و یا بیماری های غیر سرطانی مانند التهاب پروستات و یا بزرگی پروستات را نشان دهد.
در واقع هر گونه دستکاری پروستات، درمان های تهاجمی، پروستاتیت، عفونت پروستات، نمونه برداری و بیوپسی از پروستات، احتباس ادراری و استفاده از سنود ادراری ، بزرگی خوش خیم پروستات و سرطان، و …… میزان پی اس ای را افزایش می دهد.
تشخیص دقیق علت بالا بودن PSA در بدن یک فرد توسط متخصص ارولوژی انجام می شود و پزشک متخصص ارولویست برای فهمیدن علت دقیق بالا بودن PSA در بدن فرد ٬نیاز به بررسی عواملی دیگری چون سن و شرایط بدنی فرد و بیماری های قبلی او و …. دارد . ممکن است پزشک برای تشخیص بهتر علت به آزمایشات تخصصی دیگری چون سونوگرافی یا ام ار ای و …. نیاز داشته باشد و تنها آزمایش پی اس ای نمیتواند به شما بگوید که آیا سرطان دارید یا خیر ؟
درصد Free PSA، میزان گردش پی اس ای ازاد را در خون نسبت به کل PSA، نشان میدهد.
فرق پی اس ای آزاد ( Free PSA ) با PSA کامل(PSA Total) در آن است که PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد.
در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر PSA Total ، مقدار Free PSA را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال Free PSA حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.
پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. پی اس ای در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.
6 Comments
دکتر مردی هستم 56 ساله
پدر و برادرم مشکل بزرگی و سرطان پروستات دارند
ایا میتوانم از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری نمایم ؟
چگونه میتوان از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری کرد ؟
و سرطان پروستات را چگونه میتوان درمان کرد ؟
با سلام خیر متاسفانه نمیتونید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید اما میتونید با انجام سالانه تست psa از شرایط پروستات خود آگاه باشید و در صورت ابتلا در همان مراحل اولیه نسبت به درمان اقدام کنید .
سلام دکتر پدرم سرطان پروستات گرفت و مرد و تمام بدنش دچار سرطان شد عموم هم الان سراطان پروستات گرفته و اومدن پیش شما و جراحی کردند و میگن شما بهترین دکتر و جراح پروستات تهران هستید و ایشونو درمان کردید
من سرطان پروستات ندارم ولی خیلی میترسم منم سرطان پروستات بگیرم چیکار باید بکنم و چجوری میشه از سرطان پروستات جلوگیری کرد ؟
شما بیشتر از افراد دیگر در خطر ابتلا به سرطان هستید
قبل از ایجاد سرطان نمیتوان با دارو یا … از سرطان پروستات جلوگیری کرد
اما باید تحت نظر پزشک متخصص ارولوژیست هر یکسال چکاپ شوید تا اگر دچار سرطان شدید در مراحل اول اقدام برای کنترل پروستات یا درمان سرطان پروستات بکنید
سلام و خسته نباشید….اکوی هموژن در سونوگرافی پروستات به چه معنیه و آیا طبیعیه؟
عالین شما دکتر خداقوت واقعا