آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
مثانه بیش فعال، مجموعه ای از علائم است که بر تعداد دفعات ادرار کردن و نیاز فوری برای تخلیه ادرار تأثیر می گذارد. علل عبارتند از ضربه به شکم، عفونت، آسیب عصبی، داروها و مایعات خاص. درمان شامل تغییر رفتارهای خاص، داروها و تحریک عصبی است. مثانه بیش فعال از دسته بیماری های شایع و رایج به حساب می آید. طی تحقیقات صورت گرفته در کشور آمریکا، این بیماری بیش از 33 میلیون بزرگسال را تحت تأثیر قرار داده که این جمعیت شامل 30 درصد مردان و 40 درصد زنان می باشد. البته این تعداد ممکن است بیشتر باشد، چرا که بسیاری از افراد زیرا بسیاری از افراد ممکن است احساس خجالت کنند و برای درمان خود اقدامی نکنند.
مثانه بیش فعال در مردان بیشتر در افراد 65 سال و بالاتر دیده می شود، ولی در زنان ممکن است در سنین پایین تر، معمولا در حدود 45 سالگی به این وضعیت دچار شوند.
مثانه بیش فعال (OAB) مجموعه ای از علائمی است که ممکن است باعث تعداد دفعات بیشتر ادرار ( ادرار کردن )، نیاز فوری به تخلیه ادرار، میل غیرقابل کنترل برای ادرار کردن، تجربه بی اختیاری و مجبور به ادرار کردن در شب شود. علائم مثانه بیش فعال با تاثیر بر زندگی فرد، بعث استرس و اضطراب فرد شده و به زندگی او آسیب می زند.
باید به این نکته توجه داشت که مثانه بیش فعال به خودی خود از بین نمی رود. اگر OAB یا مثانه بیش فعال را درمان نکنید، علائم شما بدتر میشود و منجر به ضعیف شدن ماهیچههای مثانه که به کنترل ادرار کمک شده و بافتهای کف لگن فرد را نازکتر می کنند.
مثانه بیش فعال نشان دهنده مجموعه ای از علائم است. این علائم عبارتند از:
شرایط یا آسیب هایی که بر عضله دترسور فرد تأثیر می گذارد، باعث می شود که فرد دچار بیش فعالی مثانه شود. عضله دترسور شامل مجموعه ای از فیبرهای عضلانی صاف در دیواره مثانه است. این آسیب ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پزشک و متخصص ارولوژی با بررسی علائم و شرح حال شما و انجام معاینه فیزیکی از اندام های اطراف لگن، مثانه بیش فعال را تشخیص می دهد. در این میان ممکن است که پزشک سوالاتی از شرح حال شما نیز بپرسد؛ مانند:
پزشک ممکن است آزمایش هایی را برای کمک به تشخیص مثانه بیش فعال تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان های مختلفی می تواند به رفع مثانه بیش فعال کمک کند. درمان ها ممکن است شامل تغییر برخی رفتارها، داروها و تحریک عصبی (نورومدولاسیون) باشد. در مورد این تغییر رفتارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پزشک ممکن است از شما بخواهد که برای چند روز یک دفتر گزارش مثانه داشته باشید و مواردی که منجر به مثانه بیش فعال می شود را یادداشت نمایید؛ این موارد عبارتند از:
از خوردن یا نوشیدنی موادی که سبب علائم مثانه بیش فعال می شوند، پرهیز نمایید، این مواد خوراکی ممکن است شامل موارد زیر باشند:
یبوست می تواند به مثانه شما فشار وارد کند و بر عملکرد مثانه شما تأثیر بگذارد. ممکن است بتوانید با حفظ عادات روده سالم از یبوست جلوگیری کنید و علائم مثانه بیش فعال را کاهش دهید. موارد زیر می تواند به شما در حفظ عملکرد سالم روده کمک کند:
داشتن اضافه وزن می تواند به مثانه شما فشار وارد می کند و می تواند منجر به علائم مثانه بیش فعال کردد. حفظ وزن سالم، فشار روی مثانه را کاهش می دهد.
سیگار و سایر محصولات تنباکو می تواند ماهیچه مثانه شما را تحریک کند. سرفه ناشی از سیگاری می تواند باعث نشت ادرار شود.
هنگامی که دچار مثانه بیش فعال می شوید، بدن شما عضلات مثانه خود را به گونه ای تنظیم می کند که واکنش خاصی نشان دهند. با تنظیم مجدد عضلات و بازآموزی مثانه، ممکن است ادرار خود را بهتر نگه دارید.
بازآموزی و تقویت مثانه به شما می آموزد که چگونه:
مراحل زیر می تواند به شما در تنظیم مجدد مثانه بیش فعال کمک کند:
برای تقویت عضلات مثانه و کف لگن از تمرینات کگل استفاده می نماییم. برای انجام این تمرین، عضلات کف لگن را منقبض کرده و چند ثانیه نگه می داریم و این عمل را چند بار در طول روز انجام می دهیم. این تمرینات سبب می شود که وقتی نیاز فوری به ادرار کردن و دستشویی رفتن داریم، با چند انقباض سریع بتوانیم این نیاز و احساس فوریت به ادرار کردن را کنترل نماییم.
صبوری در تقویت و بازآموزی مثانه بسیار مهم است. هنگام بازآموزی مثانه معمولاً بین شش تا هشت هفته طول می کشد تا نتایج را مشاهده کنید. اگر سوالی دارید یا از پیشرفت خود راضی نیستید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است داروهایی برای دستیابی به بهترین نتیجه در زمینه بازآموزی و تقویت مثانه را برای شما تجویز نماید.
پزشک ممکن است حین بازآموزی مثانه داروهایی را در جهت بهبود بازیابی عملکرد طبیعی مثانه تجویز نماید. داروهایی که معمولا برای مثانه بیش فعال تجویز می شوند عبارتند از:
داروهای آنتی کولینرژیک به تنظیم اسپاسم عضلانی مثانه کمک می کنند و پزشک ممکن است این داروها که شامل موارد زیر هستند را تجویز نماید:
داروهای آدرنرژیک بتا-3 باعث شل شدن عضلات دترسور در مثانه می شوند تا مثانه شما بتواند ادرار بیشتری ذخیره کند.و پزشک ممکن است این داروها که شامل موارد زیر هستند را تجویز نماید:
بله، تحریک عصبی می تواند به بهبود درمان مثانه بیش فعال کمک کند. مثانه بیش فعال در نتیجه ارتباط نادرست میان مغز و مثانه ایجاد می شود. تحریک عصبی نوعی روش درمانی است که به وسیله فرستادن پالس های الکتریکی به عصب ها سبب برقرای ارتباط درست میان مغز و مثانه می گردد به طوری که عملکرد صحیح مثانه و کنترل فرد بر مثانه را بهبود می بخشد. البته بای به این نکته توجه داشت که روش درمانی تحریک عصبی یک درمان برگشت پذیر است. پزشکان فقط در صورتی که سایر درمان ها مؤثر واقع نشوند، این روش درمانی را توصیه می نمایند.
انواع مختلفی از درمان های تحریک عصبی وجود دارد که عبارتند از:
تحریک عصب ساکرال یک روش درمانی است که اعصاب کنترل کننده مثانه را به صورت الکتریکی تحریک می کند.
در این روش پزشک دستگاه کوچکی به نام انتقال دهنده عصبی را در زیر پوست نزدیک ناحیه بالایی باسن کاشت می کند. انتقال دهنده عصبی، پالس های الکتریکی خفیفی را از طریق سیم نزدیک عصب خاجی شما ارسال می کند. عصب خاجی شما عصبی در قسمت پایین کمر شماست. پالس ها به شما در کنترل مثانه خود کمک می کنند.
تحریک عصب ساکرال می تواند تعداد دفعاتی که مجبور به استفاده از دستشویی هستید یا تعداد دفعاتی که به طور تصادفی ادرار می کنید را کاهش دهد و در کل این روش بسیار موثر است. همچنین این درمان یک روش سرپایی است، بنابراین می توانید بعد از آن به خانه بروید.
در این روش درمانی پالس های عصبی کوچکی را به شاخه عصبی نزدیک مچ پا می فرستد. این پالس ها به تحریک کنترل مثانه کمک می کند.
تحریک عصب تیبیال از راه پوست یک روش سرپایی است. بسیاری از افراد به 12 جلسه در هفته و سپس جلسات نگهداری ماهانه پس از آن نیاز دارند.
بوتاکس شناخته شده ترین برند سم بوتولینوم است. پزشک بوتاکس را با استفاده از سیستوسکوپ به دیواره مثانه شما تزریق می کند.
این درمان حتی برای بیمارانی که به درمان های دیگر به خوبی پاسخ نداده اند، بسیار موثر است. تعداد کمی از افراد ممکن است پس از تزریق بوتاکس احتباس موقت ادرار (مشکل ادرار کردن) داشته باشند.
تزریق بوتاکس به مرور زمان از بین می رود و تقریبا به مدت شش ماه دوام دارد. از این رو اکثر مردم نیاز به تکرار تزریق در فاصله زمانی هر شش ماه دارند.
تغییر سبک زندگی می تواند به کاهش خطر ابتلا به مثانه بیش فعال کمک کند. این تغییر سبک می تواند شامل موارد زیر باشد:
سخن پایانی
مثانه بیش فعال یک بیماری شایع است که باعث تغییراتی در تعداد دفعات دستشویی رفتن شما می شود که می تواند سبب احساس شرمندگی و خجالت فرد شود. از این رو فرد باید در صورت مشاهده هرگونه علائم مثانه بیش فعال به پزشک مراجعه کند تا پزشک پس از بررسی شرح حال و آزمایشات، علت مثانه بیش فعال را تعیین و بهترین شیوه درمانی را برای فرد تجویز نماید.