آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
پروستات غده کوچکی در مردان است که در پایین شکم و زیر مثانه قرار دارد که مجرای ادراری را احاطه کرده است. عملکرد پروستات توسط هورمون تستوسترون کنترل می گردد. علاوه بر این، مایع منی که ماده ای حاوی اسپرم است که در هنگام انزال از مجرای ادرار خارج می شود، نیز توسط پروستات تولید می گردد.
رشد غیر طبیعی و بدخیم سلولی (تومور) در پروستات منجر به ابتلا به سرطان پروستات می گردد که این سرطان از رایج ترین سرطان ها در میان مردان می باشد و می تواند به سایر نواحی بدن سرایت کند.
سرطان پروستات بر اساس سرعت رشد به 2 نوع زیر طبقه بندی می شود:
سرطان غیر تهاجمی پروستات، تومور به کندی رشد می کند. اما در سرطان تهاجمی، تومور می تواند بیش از حد رشد کند و به سایر نواحی بدن مانند استخوان ها گسترش یابد و به سرطان متاستاتیک تبدیل شود .
هیچ دلیل و علت شناخته شده و مشخصی برای سرطان پروستات وجود ندارد، ولی عواملی مانند سابقه خانوادگی یا بالا رفتن سن ممکن است احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد. به طور کلی عواملی که می توانند احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش دهند، عبارتند از:
برخی از انواع سرطان پروستات غیر تهاجمی هستند، بنابراین ممکن است علائمی نداشته باشید. علاوه بر این، سایر بیماری ها می توانند برخی از علائم سرطان پروستات مانند هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) را ایجاد کنند. با این حال، سرطان پیشرفته پروستات اغلب علائم ایجاد می کند که این علائم عبارت است از: مشکلات ادراری، مشکلات جنسی و درد و بی حسی.
مشکلات ادراری از علائم رایج سرطان پروستات هستند؛ چرا که پروستات در زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادرار را احاطه کرده است. به همین، اگر تومور روی غده پروستات رشد کند، می تواند به مثانه یا مجرای ادرار فشار بیاورد و مشکلاتی را ایجاد کند.
مشکلات ادراری می تواند شامل موارد زیر باشد:
اختلال نعوظ یکی از علائم سرطان پروستات می باشد که باعث می شود فرد بیمار در رسیدن به نعوظ و حفظ آن ناتوان باشد.
وجود خون در مایع منی پس از انزال نیز می تواند از علائم سرطان پروستات باشد.
فرد بیمار ممکن است دچار ضعف یا بی حسی در پاها شود. همچنین اگر سرطان گسترش یابد و باعث فشار بر نخاع شود، ممکن است فرد کنترل مثانه و روده خود را از دست بدهد .
یکی از بهترین راهها برای تشخیص سرطان قبل از ظاهر شدن علائم، انجام آزمایش غربالگری است. هر چه زودتر سرطان را پیدا کنید، درمان آن آسان تر خواهد بود.
پزشکان ارولوژی بر اساس سن، وضعیت سلامتی و مرحله پیشرفت سرطان، یک برنامه درمانی مناسب برای بیمار تجویز می کند.
اگر سرطان غیر تهاجمی باشد، پزشک ممکن است نظارت فعال را برای بیمار تجویز نماید. نظارت فعال بر سرطان پروستات بدین معناست که درمان به تعویق می افتد، اما برای نظارت بر سرطان به طور منظم بیمار توسط پزشک معاینه می شود.
در نظارت فعال، PSA بیمار هر 6 ماه یکبار بررسی می شود و DRE یا آزمون دیجیتال رکتوم به صورت سالانه انجام می گیرد. علاوه بر این، ممکن است پزشک یک بیوپسی و تصویربرداری مجدد را در 1 تا 3 سال پس از تشخیص اولیه انجام دهند.
پزشک با بررسی مداوم علائم، تصمیم می گیرد که به درمان نیاز است یا خیر.
پزشکان ارولوژی برای درمان این نوع سرطان، ممکن است از هر یک از روش های زیر استفاده نمایند:
پروستاتکتومی یک روش جراحی است که در آن بخشی یا تمام غده پروستات بیمار را برمی دارند. به عنوان مثال، اگر هنوز سرطان به خارج از غدد پروستات گسترش نیافته باشد، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند که پروستاتکتومی رادیکال انجام دهید که کل پروستات را خارج می کند.
انواع مختلفی از عمل های جراحی پروستاتکتومی رادیکال وجود دارد. برخی از آن ها باز هستند که در آن برش بزرگی در قسمت پایین شکم بیمار ایجاد می شود. اما برخی دیگر از این جراحی ها لاپاراسکوپی هستند که چندین برش کوچکتر در معده ایجاد می شود.
اگر چه عواملی مانند سن و سابقه خانوادگی قابل کنترل نیستند، اما می توان با مدیریت عوامل دیگر مانند ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش داد. رژیم غذایی و ورزش نیز از دیگر عواملی هستند که می توانند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.
برخی غذاها ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند، مانند رژیم های غذایی با مقادیر کم لبنیات و کلسیم. برخی از مواد غذایی که می توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند، عبارتند از:
ورزش می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پیشرفته پروستات و مرگ بر اثر سرطان کمک کند.
طی بررسی هایی که توسط پزشکان انجام شده است، چاقی می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. از این رو ورزش با کاهش وزن به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک می کند.
سخن پایانی
با افزایش سن در مردان، احتمال ابتلا به سرطان پروستات نیز افزایش می یابد؛ اما اگر این سرطان به موقع تشخیص داده شود، می توان آن را درمان کرد. از این رو مهم است که مردان با افزایش سن تحت نظر یک پزشک ارولوژی باشند.
اگر علائمی دارید که فکر می کنید ممکن است سرطان پروستات باشد، فورا با پزشک خود صحبت کنید. همچنین حتی در صورت که علائمی ندارید، نیز یک سبک زندگی سالم را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات داشته باشید.