آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
لوله نفروستومی یک لوله زهکشی است که در کلیه قرار می گیرد تا ادرار را مستقیماً از کلیه تخلیه کند. به طور معمول، ادرار در کلیه تولید می شود و از طریق لوله ای به نام حالب به سمت پایین تخلیه می شود و تا قبل از ادرار کردن، در مثانه ذخیره می شود. در برخی موارد، ادرار ساخته شده در کلیه نمی تواند به مثانه برسد و یا از مثانه خارج نمی شود. این انسداد جریان ادرار می تواند در اثر سنگ، عفونت، ناهنجاری مادرزادی (ناهنجاری که کودک از بدو تولد دارد)، تورم پس از جراحی کلیه یا ضربه ایجاد شود. در این وضعیت جراح طی یک عمل جراحی لوله نفروستومی را داخل کلیه قرار می دهد که وظیفه این لوله تخلیه مستقیم ادرار از کلیه می باشد.
لوله نفروستومی سوندی است که توسط جراح و طی یک عمل جراحی از طریق پوست وارد کلیه می شود و ادرار را مستقیماً از کلیه به یک کیسه زهکشی خارج از بدن تخلیه می کند. این لوله فقط به صورت موقت داخل کلیه قرار می گیرد، اما ممکن است چند روز، چند هفته یا چند ماه در داخل کلیه باقی بماند. اگر نیاز باشد که این لوله برای مدت طولانی داخل کلیه قرار گیرد، باید در فواصل زمانی مشخص سوند جدید داخل کلیه قرار داده شود.
در مراقبت از لوله نفروستومی و کیسه زهکشی متصل به آن باید یکسری مراقبت های لازم را انجام دهید. این مراقبت ها عبارتند از:
برای تعویض پانسمان این ناحیه، باید پانسمان را از جایی که لوله وارد پهلوی بیمار شده است، بردارید و آن ناحیه را تمیز کنید. پانسمان را باید هر هفته یک تا سه بار تعویض کنید.
برای تمیز کردن ناحیه ورود لوله می توانید از کلرهگزیدین استفاده نمایید که روش انجام این کار به ترتیب عبارت است از:
اگر ادرار از اطراف لوله نشت کرد و باعث خیس شدن پانسمان شد، باید فوراً پانسمان را تعویض کنید. همچنین باید با پزشک تماس بگیرید و او را از نشت مطلع کنید.
برای حمام کردن باید لوله را با پوشش پلاستیکی محکم کنید. باید حواستان باشد که آب روی لوله ریخته و کوبیده نشود. همچنین پس از دوش گرفتن باید پانسمان را تعویض نماییم.
کیسه زهکشی باید وقتی نیمه پر شد، خالی شود. مراقب باشید که دهانه را به ظرفی که در آن تخلیه می شود، نزنید. همچنین با دست به دهانه آن کیسه دست نزنید.
در صورتی مشاهده هر یک از علائم زیر باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید. این علائم عبارتند از: