آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
کلیه پلی کیستیک یک بیماری ارثی است که منجر به بزرگ شدن کلیه ها و در نتیجه آسیب به کلیه و اختلال در عملکرد کلیه ها می گردد. ما در این مقاله به شرح این بیماری، علائم و علت آن می پردازیم؛ با ما همراه باشید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
بیماری کلیه پلی کیستیک که به آن بیماری PKD می گویند، یک اختلال ارثی و ژنتیکی است که باعث رشد کیست ها در کلیه می شوند. در این بیماری کیست ها به صورت دسته ای ایجاد و سسب بزرگ شدن کلیه ها و در نتیجه اختلال در عملکرد کلیه می گردند. کیست ها، کیسه های گرد غیر سرطانی حاوی مایع هستند. این کیست ها از نظر اندازه متفاوت هستند و می توانند بسیار بزرگ شوند. داشتن کیست های با اندازه بزرگ و فراوانی زیاد می تواند به کلیه ها آسیب برساند.
بیماری کلیه پلی کیستیک همچنین می تواند منجر به ایجاد کیست در کبد و سایر نقاط بدن نیز گردد. این بیماری می تواند به عوارض جدی نظیر فشار خون بالا و نارسایی کلیه منجر شود.
بیماری PKD یا کلیه پلی کیسنیک از نظر شدت بسیار متفاوت است و می توان با تغییر سبک زندگی و درمان از برخی عوارض پیشگیری کرد.
دو نوع بیماری کلیه پلی کیستیک وجود دارد:
1)بیماری کلیه پلی کیستیک اتوزومال غالب (ADPKD): ADPKD شایع ترین نوع بیماری PKD است. ADPKD معمولا در بزرگسالی و در محدوده سنی 30 تا 50 سالگی ایجاد می شود، اما باید توجه داشت که ممکن این بیماری در اوایل کودکی یا نوجوانی نیز رخ دهد. اگر یکی از والدین مبتلا به ADPKD باشد ، احتمال اینکه فرزندشان به این بیماری مبتلا شود، حدود 50 درصد می باشد.
2)بیماری کلیه پلی کیستیک اتوزومال مغلوب (ARPKD): ARPKD شکل نادری از PKD است که PKD نوزادی نیز نامیده می شود. این نوع از بیماری پلی کیستیک باعث رشد غیر طبیعی کلیه نوزاد در رحم مادر یا بلافاصله پس از تولد می شود. گاهی اوقات، علائم این نوع بیماری PKD تا اواخر دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر نمی شود. چنانچه پدر و مادر هر دو حامل ژن این اختلال باشند، احتمال ابتلای فرزندشان به این بیماری 25 درصد است.
از علائم بیماری کلیه پلی کیستیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در صورت بروز برخی از علائم و نشانه های بیماری کلیه پلی کیستیک، به پزشک مراجعه کنید. اگر یکی از بستگان درجه یک – والدین، خواهر و برادر یا فرزند – مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک دارید، برای بررسی غربالگری این اختلال به پزشک مراجعه کنید.
ژن های غیر طبیعی و اختلالات ژنتیکی باعث بیماری کلیه پلی کیستیک می شوند، به این معنی که در بیشتر موارد، این بیماری از والدین به فرزندان منتقل می شود. گاهی اوقات ممکن است یک جهش ژنتیکی به خودی خود رخ دهد و فرد را به این بیماری مبتلا کند، حتی اگر هیچ یک از والدین نسخه ای از ژن جهش یافته را ندارند.
عوارض مرتبط با بیماری کلیه پلی کیستیک عبارتند از:
پزشک آزمایش های تصویربرداری زیر را برای بررسی کلیه های بیمار و تشخیص بیماری PKD تجویز می کند:
همچنین پزشک ممکن است آزمایش ژنتیک را نیز توصیه کند. آزمایش خون یا بزاق نیز می تواند ژن های جهش یافته ای را که باعث PKD می شوند را مشخص کند.
رایج ترین درمان های PKD عبارتند از:
اگر به بیماری کلیه پلی کیستیک مبتلا هستید و به فکر بچه دار شدن هستید، با یک پزشک برای ارزیابی خطر انتقال بیماری به فرزند مشاوره نمایید.
حفظ سلامت کلیه ها به جلوگیری از برخی از عوارض این بیماری کمک کند. یکی از مهم ترین راه هایی که می توانید از کلیه های خود محافظت کنید، مدیریت فشار خون است.
برای کنترل فشار خون می توانید از دستورالعمل های زیر استفاده نمایید:
سخن پایانی
بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD) ژنتیکی است و باعث ایجاد کیست در کلیه ها می شود. کیست ها ممکن است کلیه ها را بزرگ کرده و عملکرد کلیه را مختل کنند. اکثر افراد مبتلا به PKD بالغ هستند، اما در موارد نادر، نوزادان نیز ممکن است به نوع خطرناکی از PKD مبتلا شوند. روش های درمانی می تواند علائم را کاهش داده و به عملکرد بهتر کلیه ها کمک کند. اکثر افراد مبتلا به PKD به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز دارند.