آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
سنگ های حالب، در واقع همان سنگ های کلیه هستند که وارد مجرای ادراری شده اند و بسته به اندازه آن ها می توانند باعث ایجاد درد در بدن شوند. علائم سنگ حالب ممکن است شامل درد، حالت تهوع و استفراغ باشد. این سنگ ها قابل درمان هستند و می توان با تغییر در رژیم غذایی از تشکیل مجدد آن ها جلوگیری کرد.
سنگ حالب یک توده جامد یا کریستال نامنظم است که در یکی از حالب ها گیر کرده است. حالب ها دو لوله ماهیچه ای هستند که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند. در هر کلیه، یک حالب نیز وجود دارد.
سنگ های حالب می توانند در حالب چپ یا حالب راست تشکیل شوند. این سنگ ها در کلیه تشکیل شده و از طریق ادرار به حالب منتقل می شوند. در مواردی که این سنگ ها ریز باشند، از طریق حالب به مثانه منتقل می شوند و در نهایت با جریان ادرار از بدن دفع می شوند، اما در مواردی که این سنگ ها بزرگ باشند، ممکن است در حالب گیر کنند و باعث مسدود شدن ادرار و ایجاد درد شوند.
سنگ حالب در اثر تجمیع املاح و مواد معدنی موجود در ادرار تشکیل می شود.
سنگ های حالب از نظر ساختار به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از:
اگر سنگ های حالب ریز باشند، ممکن است خود به خود و بدون هیچ علامتی از سیستم ادراری عبور کنند و با جریان ادرار دفع شوند. با این حال، سنگ هایی که حالب یا مجرای ادراری را مسدود می کنند، ممکن است علائم زیر را ایجاد نماید:
سنگ حالب زمانی تشکیل می شوند که مقدار زیادی املاح معدنی سنگ ساز در ادرار وجود داشته باشد. مواد تشکیل دهنده سنگ های حالب معمولاً بدون مشکل از سیستم ادراری عبور می کنند. چنانچه شخصی به اندازه کافی آب ننوشد، ادرار به اندازه کافی در بدن برای حل کردن املاح معدنی و یا شستشوی آن ها وجود ندارد و در نتیجه مواد معدنی منجر به تشکیل کریستال ها می شوند. به طور کلی از علت های ایجاد سنگ حالب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پزشک با بررسی شرح حال بیمار و معاینه فیزیکی وی برای تشخص سنگ حالب اقدام می کند. همچنین ممکن است یکسری آزمایشات تکمیلی به جهت تشخیص قطعی برای بیمار تجویز نماید که این آزمایش ها عبارتند از:
درمان این سنگ ها به اندازه، محل قرارگیری و نوع آن ها که از چه موادی هستند بستگی دارد. در اکثر موارد سنگ بدون درمان دفع می شود و نیازی به روش درمانی به جز نوشیدن آب زیاد نیست.
اگر اندازه سنگ بزرگ باشد، به خودی خود دفع نمی شود و ممکن است در حالب گیر کند. اگر سنگ در حاب گیر کند و منجر به انسداد مجرای ادراری شود، فرد بیمار باید فراً به پزشک و متخصص ارولوژی مراجعه نماید تا پزشک پس از تشخیص سنگ و بررسی آن، بهترین روش درمانی را تحویز نماید. روش های درمانی سنگ حالب عبارتند از:
در این روش از امواج صوتی برای شکستن سنگ های حالب استفاده می شود. شکسته شدن سنگ ها به تکه های کوچک تر سبب می شود که هنگام ادرار کردن، تکههای کوچکتر سنگها به راحتی از طریق مجرای ادراری حرکت کنند.
پزشک اورولوژی یک لوله بلند و نازک با دوربین را به مجرای ادراری وارد می کند. سپس سنگ را پیدا کرده، آن را برمی دارند یا با لیزر می شکنند.
در این روش، با قرار دادن سوند از طریق پشت به کلیه و استفاده از آرام بخش و ترکیبی از سونوگرافی و اشعه ایکس درد به موقتا تسکین می دهند. این روش در زمان بروز علائمی مانند تب یا عفونت همراه با انسداد مجرای ادراری مورد استفاده قرار می گیرد.
استنت حالب لوله های نازک، انعطاف پذیر و موقتی هستند که حالب را باز نگه می دارد. این لوله ها اجازه می دهند که ادرار ، سنگ را دور بزند و در اطراف سنگی که جریان ادرار را مسدود کرده است، جریان یابد. البته باید توجه داشت که این روش یک روش جراحی موقت است که تحت بیهوشی انجام می شود.
مصرف داروهای آلفا بلاکر،مجرای ادراری را شل کرده و سرعت حرکت سنگ به داخل مثانه را افزایش می دهد. شل کردن عضلات و افزایش سرعت حرکت سنگ در مجرای ادراری منجر به دفع سنگ از طریق ادرار می شود. آلفا بلاکرها برای دفع سنگ های کوچکتر مؤثر می باشد.
اکثر افراد ظرف چند روز پس از درمان احساس بهتری دارند. با این حال، ممکن است عوارض جانبی تا دفع آخرین تکه سنگ ادامه داشته باشد.
روش های زیادی برای پیشگیری از ایجاد سنگ های حالب وجود دارد که عبارتند از:
نوشیدن حداقل 2 تا 3 لیتر مایعات در روز ایده خوبی است. آب بهترین است، اما مایعات دیگر مانند لیموناد یا آب پرتقال نیز گزینه های خوبی هستند.
محدود کردن مصرف مواد پروتئینی از جمله گوشت، تخم مرغ و ماهی که میزان اسید اوریک را در بدن افزایش می دهند، می تواند از تشکیل سنگ های حالب جلوگیری کند. باید توجه داشت که سایر مواد پروتئینی از جمله عدس، لوبیا، نخود سبز منابع پروتئینی خوبی هستند که میزان اسید اوریک را در بدن افزایش نمی دهند.
مصرف کمتر از 1500 میلی گرم نمک در روز به کاهش احتمال ابتلا به سنگ حالب کمک می کند. می توانید نمک را در رژیم غذایی خود با را با ادویه جات، ترشی جات، آب لیمو یا سرکه های طعم دار جایگزین کنید.
اگزالات یک ماده مغذی است که در اسفناج، بادام، بادام هندی و سیب زمینی یافت می شود. غذاها و نوشیدنی هایی که کلسیم زیادی دارند می توانند به جلوگیری از کریستال شدن اگزالات کمک کنند.
سخن پایانی
سنگ های حالب می توانند آزاردهنده و دردناک باشند. با این حال، آنها یک بیماری موقتی هستند. بسیاری از افراد سنگ های کوچک حالب را بدون درمان دفع می کنند. برای سنگهای بزرگ حالب، باید فوراً به پزشک مراجعه کرد تا پزشک اورولوژی با جلوگیری از بدتر شدن علائم، بهترین روش درمانی را بر اساس نوع سنگ، اندازه و محل قرارگیری آن تجویز نماید.