یکی از بیماری های مردانه که بسیار هم شایع میباشد ، بیماری بزرگی پروستات میباشد.
بزرگی پروستات به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم میشود .از علائم این بیماری میتوان به تکرر ادرار ، بی اختیاری ادرار ، عفونتهای ادراری و ….. اشاره کرد.
در این مقاله به بزرگی خوش خیم پروستات و درمان هاپرپلازی میپردازیم.
پروستات عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است که زیر مجرای ادرار قرار دارد.غده پروستات(Prostate) در دوران کودکی کوچک است.
در سن بلوغ تحت تأثیر تستوسترون شروع به رشد میکند و در ۲۰ سالگی به یک اندازه تقریباً ثابت میرسد، که تقریبا اندازه یک گردو میباشد.
این غده با پا به سن گذاشتن دوباره شروع به رشد میکند که به آن بزرگی پروستات می گوییم.
سلولهای غده پروستات به مرور زمان تحت تاثیر هورمونهای مردانه قرار میگیرند و بزرگ و بزرگتر میشوند و به مجرای عبوری ادرار که در داخل آن وجود دارد فشار وارد میکند. به زبان ساده مجرا را تنگ می کند. با تحت فشار قرار گرفتن مجرای ادرار علائم ادراری بروز پیدا می کنند.
بزرگی خوش خیم پروستات به سه دسته تقسیم میشود.
دسته اول در اثر عفونت و التهاب رخ می دهد و ممکن است فرد در هر سنی به آن مبتلا شود.
این نوع از بزرگی خوش خیم با مصرف دارو درمان می شود.
دسته دوم در اثر وجود توده های خوش خیم میباشد که این توده ها مانند تودههای سرطانی خطرناک نیستند. این نوع بزرگی پروستات ٬ هایپرپلازی نامیده میشود. درمان این بیماری نیز میتواند ، درمان دارویی یا پرتو درمانی یا جراحی باشد.
دسته سوم بزرگی خوش خیم پروستات بر اثر کهولت سن میباشد.
همانطور که سایر اندام های بدن مانند گوش و بینی با گذشت سن بزرگ می شوند ، غده پروستات نیز بعد از 50 سالگی شروع به بزرگ شدن می کند. این نوع از بزرگی درمان خاصی ندارد اما با مصرف برخی داروها ، می توان سرعت بزرگ شدن آن را کاهش داد. در بعضی از موارد فرد برای درمان نیاز به جراحی پیدا می کند.
پیشنهاد میکنم التهاب پروستات (عفونت پروستات) یا پروستاتیت را مطالعه کنید
از شایع ترین علائم ابتلا به بزرگی پروستات مشکلات ادرای می باشد.مشکلات ادراری به دو دسته تقسیم میشوند.
1. مشکلاتی که در اثر تحریک مثانه به وجود می آیند. مانند تکرر ادرار، سوزش و شب ادراری
2.مشکلات انسدادی که باعث انسداد جریان ادرار می شود مانند تأخیر در ادرار کردن
از دیگر علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش فشار جریان ادرار
باریک شدن ادرار
قطره قطره ادرار کردن
احتباس ادرار
زور زدن برای تخلیه ادرار
احساس فشارهای شکمی و درد در این ناحیه
سنگ مثانه
درمان بزرگی خوش خیم پروستات بستگی به علت آن دارد.مثلا اگر بزرگی در اثر عفونت باشد با دارو درمان میشود. اگر در اثر تودههای خوش خیم باشد با جراحی درمان میشود و اگر در اثر کهولت سن باشد با دارو کنترل میشود و یا ممکن است فرد نیاز به جراحی پیدا کند.روش های جراحی پروستات خوش خیم عبارتند از:
در این روش پروستات از داخل مجرا تراشیده می شود و نیاز به ایجاد برش نمیباشد. در این روش جراحی تکههای بریده شده از مثانه خارج میشود. فرد بیمار بطور طبیعی یک روز بستری می شود.
در جراحی باز یا پروستاتکتومی ، برشی زیر شکم ایجاد میشود و از طریق آن جراح به پروستات دسترسی پیدا میکند. بافت داخلی پروستات با کپسول حفظ میشود و بافت های اضافی دور آن را حذف میشود. بطور معمول بیمار 3 روز بستری میشود.
این بیماری مانند سرطان پروستات خطرناک نمیباشد ، اما برای کاهش علائم ادراری و بهبود آن بهتر است که فرد نسبت به درمان خود کوتاهی نکند.
1 Comment
پدر میانسالی دارم که علایم ادراری داره . بردمش دکتر فهمیدیم دچار بزرگی پروستات شده . دنبال درمانش گرفتیم اما هیچ بهبودی ایجاد نشد . خیلی نگرانشم ممنون میشم راهنماییم کنید .